2015. november 5., csütörtök

Filmkritika - Fantasztikus négyes

Egy csapat 10 éves, akik megmentik a világot. Valahogy így lehetne jellemezni a nyár egyik nagy bukását.



A film ezer sebből vérzik, és már ott nem stimmeltek a dolgok, mikor újraforgatásokat rendeltek el.
Ez legtöbbször nem igazán jelent jót, és ebből botorság lenne következtetéseket levonni, de mikor maga a rendező húzza le a filmet, na, az már utal valamire.
Nem nagy reményekkel ültem le, hogy megnézzem, és valóban nem is csalódtam. Azt kaptam, amit vártam: egy rakás sz×rt.
Az ezredik reboot után komolyan elgondolkodik rajta az ember, hogy valóban szükség van erre?
A válasz az, hogy nem. Néhány évvel ezelőtt már láttunk belőle két részt, ami bőven elég is volt. Most csak annyi történt, hogy a régi szereplőket lecserélték egy csapat 10 évesre és elölről kezdték felépíteni az egészet.
Hogy ennek mi értelme? Ne kérdezzétek, mert nem tudom. Az egyszerű válasz a pénz lenne, de akkor se tudom elképzelni, hogy egy néző milyen indíttatásból ül be egy ilyenre.



Na, de magáról a történetről is.
Az megvan, hogy vannak zseni gyerekek? Itt is van belőlük bőven. Méghozzá olyanok, akik 8 évesen egy másik dimenzióba teleportálják a kiskocsijukat. Azt hiszem, ez mindent elmond, miért válik érdektelenné az egész.
Ehhez szinte kötelezően párosul a rossz gyerekkor, amitől a kis zseni lurkót nem értik meg a buta szüleik, sőt, még az iskolában is lehurrogják a dimenzió-találmányát a buta tanárok.
Hirtelen aztán beugrik a képbe a dimenzió-izé-kutató csávó – akinek éppen nincs jobb dolga, mint középiskolai tudományos bénázásokra járkálni -, majd pár unalmas snittel később főhősünk már egy tudományos labor nagyfejese lesz. Igen, 10 évesen.
Ezután már szabad az út, hogy egy csapat gyerek kapcsolatot létesítsen egy másik dimenzióval, ami rövid időn belül sikerül is, és ki nem, ha ők, elindulnak, hogy felfedezzék azt.



Innentől már ismerős a szitu. Ezerszer láttuk. Bár az eddigi leírásom is egy nagy sablon volt.
Beüt a krakk, kell egy jelentéktelen és mindenféle motiváció-mentes főgonosz, a 10 évesek megismerik az erejüket, blablabla. Aztán a végén harcolnak, világmegmentős helyzet. Na, találjátok ki, hogy mi történik…
És mindenki boldog.
Ennyiben össze is lehetne foglalni az egész filmet. Egy totál átlagos sablonra felépített átlagos karakterekből álló semmitmondó történet.
Ez az a film, amit egyszer se érdemes megnézni.

Marvel-film esetében ugye szokás kitérni az effektekre, és a különböző vizuális hatásokra, de itt még ezek se voltak említésre méltóak. A gyéren sikerült trükkök inkább még jobban lehúzták az amúgy is béka feneke alatt kuruttyoló színvonalat.

- C. J. DeWitt -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése