2015. november 5., csütörtök

Rush - Hajsza a győzelemért / avagy az F1 egy lány tollából



Nem hiszitek, hogy egy Forma-1-es versenyzőkről szóló mozi annak is élményt jelenthet, aki agyérgörcsöt kap a vijjogva köröző autóktól? Hát én se hittem, de kapaszkodjatok a hajatokba… jó volt!


Leírás

1976 - a Forma 1 aranykora, a hihetetlenül izgalmas, és látványos száguldó cirkusz legendás szezonja, két felejthetetlen versenyző harcával: James Hunt, a vagány brit pilóta, a Forma 1 rock sztárja, és Niki Lauda, az osztrák fegyelmezett zseni, az 1975-ös világbajnok néz egymással farkasszemet a világ legveszélyesebb pályáin. Igazi ellenfelek, akik bármire képesek a győzelemért.
Lauda a sporttörténelem egyik legemlékezetesebb teljesítményét viszi véghez: alig hat-héttel balesete után újra volán mögé ül, hogy visszaszerezze bajnoki címét, és bebizonyítsa, hogy ebben a hajszában mindenkinél gyorsabb. Mert minél közelebb vagy a halálhoz, annál jobban dübörög benned az élet.

Nem mellesleg érdemes tudni, hogy:
∙ Laudát évekig bombázták az életének megfilmesítésével kapcsolatban, de mindig ellenállt. Ron Howard volt az egyetlen, akinek a felkérésére rábólintott. A rendező szinte semmit nem tudott a Formula-1 világáról, így nem volt könnyű dolga. Nem egy teljes életrajzi film készült, csupán 6-7 évet ölel fel.
∙ A 76-os bukásban szerzett égési sebek örökre Lauda fején maradtak. Jobb füle jórészt leégett, füstmérgezést kapott, és a poroltó is szennyezte a tüdejét.
Lauda 37 nappal a fenti események után már újra versenyautóban ült

Térjünk vissza a filmhez. 3 évig tartó folyamatos unszolás és győzködés után sem adtam be a derekam, azután a téma süllyesztőbe került. Majd a hétvégén jött a nagy kérdés párom felé: milyen filmet is nézzünk? Erre ő fejét vesztve, rohanva vetődött a gép elé, és már indította is. Gondoltam egye kutya, legyen neked gyereknap, nézzük ezt. Felszerelkezve pop cornnal és almalével nekiültünk és legnagyobb meglepetésemre nem csak arról szólt, hogy sok idióta kocsiba ülve kergetőzik. Volt története és helyenként elejtett egy két laikusnak is érthető poént.  Ron Howard remek munkát végzett és megtalálta az összhangot a Forma 1 fanatizmus és a nézhető filmek között.
Daniel Brühl és Chris Hemsworth egyaránt remek teljesítményt nyújtottak és azért valljuk be aki kicsit utána les Lauda kilétének, megdöbbenne a hasonlóságon.
Másnap elugrottunk a városi könyvtárba ahol találtunk egy olyan könyvet amiben ez a történet is le volt írva (meglepő…. ja nem ).
SPOILER
A film szerint Lauda azért nem fejezi be az utolsó versenyt mert túl veszélyesnek tartja és sejtetni engedi hogy mindezt drága neje miatt teszi. Míg a könyv szerint puszta önérdek volt, mert a baleset miatt megsérült szemét zavarta az eső… Hát nem tudom ki hogy van vele, de én inkább a filmnek hiszek. Úgy legalább egy kicsit a női szíveket is megmelengeti.



Összegezzünk: a rendező kitett magáért a főszereplőkkel együtt, a történet szerethető, bár néhol nem pontos, és igen! élvezhető, még olyannak is, aki nem rajong a körbe-körbe autózó bolondokért!




- N. J. Erceys -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése