2015. szeptember 4., péntek

Sorozatajánló - Star Wars - A klónok háborúja

Csak két szót írok: réges-régen… Na, kinek mi rémlik ennyiből? Ugye, hogy a Star Wars?
Most őszintén, kezeket fel, aki nagy rajongója az univerzumnak! Én magam is ide tartoznék, és már tűkön ülve várom, hogy megjelenjen decemberben a hetedik, ismétlem HETEDIK rész. Mégis ki gondolta volna, hogy folytatják? Mert én tutira nem!
Az időközben meglehetősen szövevényes történetté duzzadt világ mára megannyi könyv és játékadaptáció formájában szélesíti tovább azt, amit a szülőatyja, George Lukas évtizedekkel ezelőtt kitalált.
Ahogy a sztori a technikának köszönhetően hatalmas hírnévre tett szert, úgy most a belőle készült animációs sorozat hivatott ezt a hírnevet tovább örökíteni.
A mai terítéken a Star Wars – The Clone Wars

A 2008-ban indult animációs sorozat hat évadot élt meg. Itthon jelenleg öt évad lelhető fel magyar szinkronnal.
A történet, ahogy a címből is kitalálható, a klónháború idején játszódik. Időben ez annyit jelent, hogy a második és a harmadik rész között. Ebből adódóan a főszereplő Anakin, és többé-kevésbé az ő kalandjai köré épül fel főként a történet, de mellette rengetek mellékszálat, illetve új szereplőt is megismerhetünk.
A második, és harmadik rész fő karakterei közül ismét megjelennek a jól ismert karakterek, Obi-Wan, Windu, Yoda, Padme, Palpatine, Dooku, de elmaradhatatlan R2-D2, és C-3PO. Mellettük persze még rengeted régi, és új karakter is feltűnik.
Új karakterek szempontjából fontos változás következik be, ugyanis Anakin kap egy tanítványt, aki meglehetősen hasonlít rá jellemében, és így jól kiegészítik egymást. Eléggé hajaz a fiatalkori énjére, annyi különbséggel, hogy tanítványa, Ashoka Tano női karakter.
Ahogy azt már tudjuk, a köztársaságiak a szeparatisták ellen harcolnak, és élükön, ki más, mint Dooku gróf áll.
Érdekes, hogy ő is kapott maga mellé egy tanítványt, a meglehetősen csúf Ventress képében, és együtt próbálják meg bomlasztani a köztársaságot.
A probléma már adott. Anakinnak nem egyszer kell szembe kerülnie Ventressel, illetve magával Dooku gróffal is. A harmadik részből már tudjuk, hogy mi lesz végül a gróffal, így annyira nem kell izgulnunk a csaták kimenetelét illetően, de így is elég izgalom marad a történetben.
A sorozat egyik fő gyengesége pont az, hogy már jól tudjuk, melyik karakterrel mi fog történni, így egy-egy fontosabb karakter esetében nem kell izgulnunk, hogy meghal-e, vagy sem. Viszont ezt leszámítva – már amennyiben túl tudunk lépni ilyen akadályon – egy igazán érdekes sorozattal találjuk szembe magunkat.
A filmekben nem volt idő hosszabban kibontani egy-egy karakter, vagy jobban megismerni a jellemét, de itt, bőven rájuk tudunk koncentrálni, és még a klónok egy részét is megismerjük.
Egyik fontos eleme, ugyanis a klónok. Jó néhány klón jellemét megismerjük, és rájövünk, hogy nem is annyira hasonlítanak egymásra. Mivel a csaták nagy részét ők vívják, ezért bizonyos szempontból nézve elengedhetetlen, hogy ne ismernénk meg a jellemüket.
Ami a csatákat illeti, abban abszolút nem lehet panasz. Meglepően igényesen vannak kidolgozva a csatajelenetek egy animációs sorozathoz képest, és maga a képi világa is erősen visszahozza a Star Wars érzést.
Azért megfigyelhető egy növekvő tendencia a képi világot illetően, ugyanis ahogy az évadok követik egymást, úgy egyre összetettebb, és részletgazdagabb kidolgozottságot látunk. Ebben nyilván nagy szerepe van a technika fejlődésének is, de a negyedik évadra (ahol jelenleg tartok a sorozatban) egészen hihetetlen látványvilág tárul a szemünk elé.
A hanghatásokra szintén nem lehet panasz. Akik ezen dolgoztak, szinte képesek megközelíteni a film hangi színvonalát. Egy-egy jellegzetes járművel, vagy pisztolylövéssel visszahozzák a régi emlékeket, a fénykard suhogó hangjáról nem is beszélve.
Visszakanyarodva a történetre, még azt el lehet mondani, hogy az egyenként 20 perces részek, külön kis történeteket mesélnek el. Nem ritka, hogy kilépnek az adott közegből és más szemszögből is megközelítik a világot. Lehet egy átlagos polgár élete, vagy egy távoli bolygó uralkodója. Fontos megjegyezni, hogy itt a háborút nem egyoldalúan mutatja be, ugyanis bepillantást nyerünk a másik fél történeteibe is, így még jobban megbonyolítva az amúgy is szövevényes történetet.
Meglepetésekből sincs hiány benne. A régi trilógiára is bőven tesznek benne utalásokat; találkozhatunk Jabbával, megismerjük a fiatal Bobba Fettet, de egészen váratlan fordulattal is előállhatnak, amin még én is meglepődtem.

Összességében, aki szereti a Star Wars világát, és jobban megismerné azt a történetet, ami az új trilógia nem volt képes felfedni, annak kötelezően ajánlanám ezt a sorozatot, de csak ráhangolódásnak is tökéletesen megfelel a pár hónap múlva esedékes hetedik részre.

- C. J. DeWitt -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése