2016. február 2., kedd

C. J. DeWitt - Faith (kritika)

Nagyon sokat vívódtam hogy megírjam vagy ne, de arra jutottam hogy mivel én főként könyvkritikákkal foglalkozom és ez ugye bár egy remek könyv... Hát hogy a viharba ne írnám meg. 

Röviden az íróról:
Azért érzem fontosnak, hogy egy kis részt az írónak szenteljünk, mert MÉG igen ismeretlen ezekben a körökben. Mint azt tudjátok ő ennek a blognak a másik szerkesztője. Próbálok elfogulatlanul véleményt nyilvánítani, de ez kicsit nehéz számomra mivel a könyv és az író is fontos része az életemnek.
Na szóval. DeWitt egy (lassacskán) 25 éves fiatal férfiember, rengeteg céllal és tele ambícióval. És annyi tehetséggel amennyit én ritkán látok. Ő magam ezt sosem ismerné be, de nagyon tehetséges és hasonlóan a vele egykorú fiatal írókhoz neki is nagy álma hogy abból éljen meg amit szeret csinálni.
Mégis úgy látom igazságosnak, ha elolvassátok a könyvet, hogy teljes képet kapjatok írói mivoltáról. Így tehát most jöjjön egy kis kedvcsinálás és cincáljuk szét a könyvet.  
Fülszöveg:

 Faith élete nem éppen olyan irányba tart, amit korábban szeretett volna. Egy trauma hatására életcéljává vált, hogy legjobb barátnőjével, Jennával, minden este belevesse magát az éjszakai életbe, és megpróbáljon elmenekülni a valóság elől.

Az alkohol, és drogok körforgásában töltött estéire végül árnyék vetül. Kattan a lábán a bilincs, és egy penészes falú szobában találja magát, valahol a külvárosban. Elrabolták, és senki nem tud róla.

Legfőbb vágya, hogy a lehető leghamarabb kiszabaduljon és hazamenjen, de már maga sem tudja, hogy mit jelent ez a szó a számára.

Az útja azonban még közel sem ért véget. Hamarosan egy konténerszállító hajó belsejében várja, hogy hat különös útitársával együtt, az óceánt átszelve megérkezzenek valahová.


Mikor legelőször kinyitottam a könyvet ez a kép fogadott:
Sosem szerettem azokat a könyveket amiket magyar író írt mert rengetek olyan van aki magyar neveket használ. Nem tudnám megmondani miért és hogyan de zavaró számora. Persze vannak kivételek mint Kemese Fanni ( Pippa Kenn trilógia) és C. J. DeWitt.

Próbálom minden spoiler nélkül megírni ezt a kritikát. Majd miután elkezdtem olvasni nem értettem, hogy lehet, hogy egy olyan srác, aki ilyen ajánlást ír az írta ezt a könyvet?! Ez a könyv egyben brutális, megbotránkoztató, félelmetes, romantikus, szeretnivaló és érzelmes.
Nem árulok el túl nagy titkot ha megmondom hogy a névadó Faith maga a főszereplő, aki rengeteg megpróbáltatáson megy keresztül, és rengeteg mindent túl kell élnie egy olyan világban ahova csak pár perce csöppent bele. Azt kell mondanom nekem kicsit a trónok harca érzést adta vissza olyan értelemben, hogy bárki akit kicsit is megszeretek ÉS ITT AKKOR SPOILER VESZÉLY!!!!!!!!!!!!!!!!!! bárki akit kicsit is megszeretek az mind meghal.

Kicsit a szereplőkről.
Faith
Faith: Erős, határozott lány, aki a családi támogatás nélkül rossz útra téved. A rossz út hatására belekeveredik egy két dologba, amiből csak éppen hogy kikerül és azt is tele sebekkel. mind lelki mind fizikai.
Lory
Lory: Róla személyiségben nem tudok meg sokat, de egy biztos, nem volt könnyű sorsa
Aaron
Aaron: kevés olyan szereplő van akit igazán megszerettem de ő volt az egyik. Rossz helyzet ellenére kitartott a barátai mellett és az élete árán is megvédte volna őket.
Butcher
Butcher: erőszakos vadállat, de ha fordulatot akarsz, olvasd végig a könyvet és a pincében fog koppanni az állad. 
Roy
Roy: Ő számomra a kis derű a rohadt napok tengerében. Nagyon szerethető karakter és bármit megtennék, hogy megtudjam is lett végül vele?!
Zoe: kitartó kis harcos.

Kedvenc karakter: Roy, Zoe
Ami kifejezetten tetszett: Happy end
Ami nem tetszett: az én ízlésemnek sok volt a halál
A történet: 5/5
A karakterek: 5/5
A borító: 5/4
Kiadó: Könyvműhely
Kiadás dátuma: 2015
Oldalszám: 220
Honnan: Az író személyesen ajánlotta
Eredeti cím: Faith

Ui: Innen üzenném a csajnak akinek ajánlotta a könyvet hogy remélem hogy legalább elolvasta és értékeli hogy egy ilyen remek könyvet neki címeztek.

- N. J. Erceys -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése